Slagskott
Hur tränar vi idag?
Idag står våra ungdomar på en skottramp och matar skott med väldigt få direktiv. Man bara kör, och hoppas på att det ska gå bättre. Många kollar på Youtube för att få tips, men även om någon hjälper till så spretar informationen åt alla håll. Om man frågar en utbildad tränare som oftast har spelat hockey själv, så får man i oftast svaret: "Det är bara att nöta!"
Om vi tittar på isträningen rörande skottdelen. Där har man i regel utfört ca 20 moment innan man kommer fram till skottmomentet. Det finns ingen tid för ungdomarna att tänka på tekniken. De gör mer eller mindre samma eller fel gång på gång på gång.
Musklerna
Vi börjar med en genomgång av hur våra muskler/rörelser fungerar. När vi för första gången utför en tänkt rörelse, t.ex. ett slagskott, påbörjas en viss automatisering. Vissa muskler får dominanta egenskaper. Egentligen är det så att det byggs ett myelinskikt på axontråden, vilket gör att just den kopplingen kommer att gå fortare och fortare desto fler gånger vi använder den. Eftersom vi skapar dominanta muskler relativ snabbt, så kommer de grundläggande övningarna vara oerhört viktiga. Börjar vi fel, så förstärker vi felen gång efter gång. De ungdomar som gör fel från början kommer att ha oerhört svårt att förändra sin teknik. Tänk om vi gjorde rätt från början.
Analys
Om vi tittar på IMC metoden så föreskriver den en viss analys innan vi börjar. Jag är eventuellt inte rätt man för den analysen. Men jag provar. Styrkan är enligt många inte den avgörande faktorn för ett bra skott, utan tekniken. Eftersom skottet påbörjas med klubban riktad i riktningen kl tolv, så måste det vara svingen mot pucken och själva träffen som är det viktiga. Om vi ska göra detta enligt IMC metoden så ska vi ta bort så många rörelser som vi kan. Vi ska alltså bara träna den vitala rörelsen.
Många går mot pucken, eller åker. Stryk det. Att lyckats med så många delmoment, som det nu innebär att gå mot pucken och sedan träffa på exakt samma ställe, är väldigt svårt. Prova detta istället.
IMC metoden
-
Placera fötterna i rätt position, och pucken som den ska var (under näsan).
-
Vi skapar nu två viktiga positioner. En är när klubban är ”laddad”. Vi kallar den positionen för ”1”. Position 1 skiljer sig från tränare till tränare. Här är det viktigt att du gjort analysen rätt. En viktig detalj är att du måste hålla klubban rakt upp (kl. 12). Inte över axeln eller ifrån dig.
-
Den andra positionenär precis när klubban träffar pucken. Vi kallar den för position ”2”.Tänk på att det sker en viktförflyttning mellan position 1 och 2 från bakre till främre benet.
-
Utför nu förflyttningarna mellan position ett och två tills de sitter. Men stanna på pos. ett och sedan på pos. två några sekunder för att reflektera om allt är rätt. Du ska alltså inte skjuta skottet. Du ska bara automatisera de viktiga positionerna. Det är faktiskt rätt lätt när man kan göra det statiskt.
- Gör detta i några minuter. Det viktiga är att du gör rätt, inte hur länge eller hur fort du skjuter. När du kan blunda och träffa samma position framför pucken gång efter gång, då är position två automatiserad.
Jag uppskattar att det tar ca. två timmar att nå en godkänd automatisering på ett slagskott. Om inte eleven har övat in felaktiga rörelser för länge. Med andra ord. Börja rätt när du är ung.
Alla övningar/rörelser som man kan utöva långsamt har större chans att automatiseras rätt.
Där har du grunden till en perfekt rörelse uppbyggnad enligt IMC-metoden. Dessa positioner ska genomföras väldigt långsamt och måste vara korrekta. Inte en enda felrörelse eller felvinkling får tolereras. Videoanalys är förmodligen bästa sättet för att säkerställa kvaliteten.
Resten av automatiseringsprocessen löper på som föreskrivet. Utför alltid grundrörelsen vid alla träningstillfällen, men allt eftersom rörelsen börjar bli automatiserad kan grundträningen minskas i omfattning.